La meditació de l´atenció plena està associada a canvis estructurals en el cervell

Segons un estudi recent, la pràctica de la meditació de la consciència plena sembla estar associada amb canvis mesurables en les regions cerebrals implicades en la memòria, l’aprenentatge i l’emoció. La meditació de l’atenció plena centra la seva atenció en la respiració per desenvolupar una major consciència del present. Les investigacions anteriors han demostrat que la meditació de la consciència plena o mindfulness pot reduir els símptomes d´estrès i ansietat, depressió i dolor crònic, però poc se sap sobre els seus efectes sobre el cervell. El focus de l’estudi actual, publicat a la revista Psychiatry Research: Neuroimaging, va ser identificar les regions cerebrals que van canviar en participants inscrits en un programa de reducció d’estrès basat en la consciència de 8 setmanes.

En aquest estudi, els investigadors de l’Hospital General de Massachusetts, l’Institut Bender d’Neuroimatge a Alemanya i l’Escola Mèdica de la Universitat de Massachusetts, van prendre imatges de ressonància magnètica dels cervells de 16 participants 2 setmanes abans i després d’unir-se al programa de meditació. (Els participants eren individus metges i autònoms que buscaven la reducció de l’estrès). Els investigadors també van prendre imatges cerebrals d’un grup de control de 17 no meditadors durant un període de temps similar. Els participants del grup de meditació van assistir a sessions setmanals que incloïen exercicis d’entrenament de consciència i van rebre enregistraments d’àudio per a la pràctica de la meditació guiada a casa. També van fer un seguiment de la quantitat de temps que practicaven cada dia. Els membres d’ambdós grups van completar un qüestionari, abans i després d’unir-se al grup, que va mesurar cinc aspectes de la consciència plena: observar, descriure, actuar amb consciència, no jutjar l’experiència interior i la no reactivitat cap a l’experiència interior.

Les imatges cerebrals del grup de meditació van revelar increments en la concentració de matèria grisa a l’hipocamp esquerre. L’hipocamp és una àrea del cervell que participa en l’aprenentatge, la memòria i el control emocional, i se sospita que juga un paper en la producció d’alguns dels efectes positius de la meditació. La matèria gris també va augmentar a quatre regions cerebrals (encara que no a la illa, regió que ha mostrat canvis en altres estudis de meditació) al grup de meditació. Les respostes al qüestionari indicaven millores en tres dels cinc aspectes de la consciència en els meditadors, però no el grup control.

Els investigadors van concloure que aquestes troballes poden representar un mecanisme cerebral subjacent associat amb millores basades en la consciència de la salut mental. Es necessiten estudis addicionals per determinar les associacions entre els tipus específics de canvi del cervell i els mecanismes de comportament pensats per millorar una varietat de trastorns.

Referències

Hölzel BK, Carmody J, Vangel M, et al. La pràctica de la consciència dóna lloc a augments la densitat cerebral regional. Investigació en Psiquiatria: Neuroimatge. 2011; 191 (1): 36-43.

 

[vc_column_text][button size=”medium” icon=” target=”_self” hover_type=”default” text=”Cursos Mindfulness  empreses” link=”https://mindfulnessaccion.com/curs-mindfulness-per-a-empreses/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”#608ec0″ hover_background_color=”#1c51c6″ border_color=”#608ec0″ hover_border_color=”#1c51c6″ border_radius=”4″][/vc_column_text]

 

Open chat
Hola,
En què et podem ajudar?